Сертификат за имунизация срещу Ковид-19 ще се издава, само след като бъде приложена и втората доза от ваксината.

 

Това съобщи здравното министерство във връзка с множество запитвания от граждани. Към днешна дата близо 30 000 души в страната са ваксинирани с две дози.


 

Хората, които имат квалифициран електронен подпис (КЕП) на свое име, могат да достъпят пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg чрез меню „Аз и моето семейство“.

 

Сертификатът може да се разпечата от раздел „Имунизации“.

 

Хората без електронен подпис могат да получат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

 

Сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

 

Българският сертификат за поставена ваксина срещу Ковид-19 отговаря на изискванията на Европейския съюз. Той е надграден с QR код, за да се достъпва от всяка точка на света.

 

Пет дни след началото на масовата имунизация, броят на пунктовете за ваксинация се увеличи до 352. Списък с техния адрес по области можете да намерите тук.

 

Ваксинационните пунктове ще работят и през почивните дни. Имунизация може да си направи всеки, независимо от здравноосигурителния си статус и фазата от Националния ваксинационен план, в която попада. 

 

Освен в лечебните заведения и регионалните здравни инспекции, ваксина срещу Ковид ще поставят и около 4300 лични лекари. Отделно 25 мобилни екипа ще ваксинират желаещите в труднодостъпните населени места.

 

По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов всички кметове са информирани за възможността да заявят мобилни екипи при нужда.

 

Близо 150 000 дози от трите одобрени ваксини срещу Ковид-19 са поставени от началото на ваксинацията на 27 декември досега.

 

Премиерът Бойко Борисов посочи, че при 350 000 ваксинирани и оздравели след Ковид-19 има възможност от 1 март ресторантите и игралните зали да отворят.

 

Той допълни, че на 1 април ще заработят и нощните заведения въпреки нарастването на заболеваемостта от Ковид през последните две седмици.

 

Средната за страната седмична заболеваемост се повиши до 186 нови случая на 100 000 души население. Здравните власти подчертаха многократно, че при заболеваемост над 200 на 100 000 население отново ще бъдат въведени по-строги ограничителни мерки.

 

През последните дни пристигнаха над 25 000 дози от ваксината на Pfizer, утре се очакват 12 000 дози от ваксината на Moderna, а до края на месеца ще има и доставка от ваксината на Oxford University/AstraZeneсa, с която се прави масовата имунизация.

 

Националният ваксинационен щаб я одобри за приложение при хора над 65 години, въпреки че в други европейски страни тя няма да се прилага при възрастни хора.

 

Втората доза от нея ще се поставя на 10-та седмица след първата.