Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки - УМБАЛ „Александровска“ организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък. Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.


Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10 до 13 часа в Перник - СМДЛ „Рамус”, МК „Свети Георги“, ул. „Св. Св. Кирил и Методи“ №77, тел. 0878 473 786 и в МДЛ „Цибалаб“, ул. „Радомир” №3. Във Варна в СМДЛ „РАМУС“, МК „Младост“, тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и 202/ , тел. 0884 645 459. Подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 55 години.


Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“. Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 36 милиона души от над 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).


Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се организира с подкрепата на Български червен кръст и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Допълнителна информация може да се получи на тел. 02/ 4265614, тел/факс. 02/ 9230 496 или на имейл: bulregistry@gmail.com.