"Няма да оставим следващото ръководство на Министерството на здравеопазването в безвъздушно пространство". Това заяви д-р Илко Семерджиев, който даде отчет за свършеното от служебното министертсво на здравеопазването за периода 27 януари – 27 април 2017 г. И изтъкна, че оставя на следващия екип един „летящ старт“ - няколко предложения за законодателни промени, които вече е изпратил до премиера Бойко Борисов. 
 
Подписването на Националните рамкови договори за 2017 г. - за медицински и дентални дейности, отмяната на пръстовите отпечатъци в болничната и извънболнична помощ, въвеждането на електронна здравна карта. Това са само част от постигнатите промени от служебното министерство на здравеопазването. Д-р Семерджиев обясни, че е имал свободата да направи нещата, които е декларирал веднага след избирането му. 
 
Здравният министър изтъкна, че екипът му е разрешил един голям проблем, пред който бе изправена страната през последните месеци – този с ваксините. Министерството има рамково договаряне за 3 години напред, както и договор за доставка на пет и шетсвалентни ваксини, обясни той и уточни, че поръчката за четиривалентната е стартирала. Той припомни и за осигурените допълнителни 20 млн. лв. за закупуването на ваксини. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Оплакванията за липсващи лекарства на пазара, сред които инсулин и антипилептични медикаменти, са намалели със 70%, отчете министърът. Според него това се дължи на действията на здравните власти срещу паралелния износ на медикаменти. 
 
Възстановяване на работата по програмите за превенция на ХИВ и туберкулоза, създаване на мерки за стабилизирането на работата на определени болници, освобождаването на болниците с държавно и общинско участие от плащане на дивидент към държавата, преоценка на дълготрайните материални активи, инициране на проверки за нелоялни практики. Това са други промени в системата на здравеопазването, които д-р Семерджиев отчете като положителни. 
 
"Здравната система изисква много професионализъм и всеотдайност, но работи в рамките на нормативната уредба и заделените от обществото средства", обясниха от служебното здравно министерство и пожелаха успех на следващия екип. 
 
Пълният отчет на Министерство на здравеопазването може да видите ТУК.