Необичаен жест изненада Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Бургаско семейство дари нов, модерен кувьоз за 20-я рожден ден на сина си. „Синът ни е роден тук преди 20 години. Беше в кувьоз. Знаем колко е важно лекарите да имат добра апаратура и ще се радваме, ако нашето дарение помогне на много недоносени бебета да се приберат вкъщи при родителите си“, разказаха Гергана Господинова. Семейството посети отделението с малката си дъщеря Мария, а рожденикът Николай е студент в Англия.


Дареният от семейство Господинови кувьоз вече е в експлоатация. Високият клас апаратура е снабдена със сензори за температура и влажност, като така се осигурява на недоносените бебета среда, от която те се нуждаят в първите минути от живота. Има и теглилка, за да се следи теглото на детето директно в кувьоза.


„Благодарение на дарители като Вас, нашето отделение е оборудвано с модерна и качествена техника. В последните три години това е четвъртият кувьоз, който получаваме от дарители. Нашите деца наистина имат нужда от висококачествени грижи и прецизна апаратура, за да могат да оцелеят и да се развиват без риск от увреждания. Радвам се, че все повече хора стават дарители на отделението и ни помагат“, обясни началникът на неонатологията д-р Стилияна Томова. Тя сподели и идеята за създаване на семейна стая, в която родителите на недоносените деца да имат възможност да бъдат заедно със своите бебета. За ремонта на стаята отделението обаче отново се разчита на дарители. Особено ценна ще бъде помощта на проектанти, архитекти, дизайнери и строители, които могат да се свържат с отделението, ако желаят да помогнат.Седмица по-рано отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас започна и изработката на традиционния календар със снимки на своите недоносени бебета. Календарът се отпечатва за трета поредна година и е с благотворителна цел, а средствата от продажбата му отиват за апаратура и консумативи за отделението.


Всеки може да поръча календара и по този начин да подпомогне болницата. „През 2019 г. ще е пълен със снимки на близнаци. Това са деца, родени в УМБАЛ Бургас и отгледани в Отделението по неонатология. Днес вече са големи и са доказателство, че с усилията на науката, вярата на родителите и добрината на дарителите, техният живот е възможен“, пишат от болницата. Поръчки се приемат на тел. 0883 307211 и електронна поща tveleva91@gmail.com. Тази година д-р Таня Велева, един от най-младите лекари в отделението, се е заела с приемането на заявките.