Как започва общуването? Кога проговаря детето? Кое е "проблем"? Какво трябва да знаят родителите на недоносените бебета? На тези още много други въпроси ще отговори логопедът Маргарита Габровска, която тази неделя (15 октомври) ще изнесе лекция за говорното развитие в София. Тя ще започне в 11 часа в Семеен център за недоносени деца "Малки чудеса"

 

Семинарът за родители е част от образователните инициативи на фондация „Нашите недоносени деца“, предназначени за родители на малчугани, родени преждевременно. Логопедичната терапия е едно от основните неща, с които те трябва да са запознати, ако искат да развият комуникативните умения на своите деца още в ранна възраст. За тази цел Маргарита Габровска ще дава логопедични консултации в семейния център.
 
Семейният център за недоносени деца и техните родители ще бъде открит на 17 ноември. Той е почти оборудван и от октомври в него се провеждат различни събития за недоносените и техните родители. Тази събота, например, ще се проведе караоке „Маргаритка“, където децата ще пеят любимите си детски песнички.  


 

Набирането на средства за семейния център в София е един от мащабните проекти на "Нашите недоносени деца". Сградата разполага с три помещения, в които се провеждат консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, консултанти по кърмене. В центъра родителите и техните деца ще могат да посещават и психотерапевтични групи, арт-ателиета, групи за игра, музикални занимания и други. 

NEWS_MORE_BOX

 

Междувременно, фондацията помогна за подобряване на условията за недоносени деца в Сливен, Плевен, Пловдив и Русе. Чрез дарение на стойност 2960 лв. бяха закупени 8 стола за кенгуру грижа. Те ще се ползват в неонатолигчните отделения на болниците, с което родителите на недоносени бебета ще имат по-добър контакт с децата си. 

 

Повече за Семеен център за недоносени деца "Малки чудеса" и фондация "Нашите недоносени деца" може да видите в едноименните им фейсбук страници.