Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие на антитела срещу COVID-19 в нея, тя може да се окаже предпазна бариера за новороденото и към коронавирусна инфекция. Това твърдение на световни учени е още една причина да се стимулира естественото хранене при малките деца, призовават специалисти от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

 

Как бебетата лесно да започнат да сучат, какви са предимствата на майчиното мляко пред изкуственото хранене – отговори на тези въпроси и още много индивидуални практически съвети ще получат майките по време на безплатните консултации, които организира Клиниката по АГ.


 

Те ще се извършват в в Клиниката по АГ, на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ 66 през тази седмица от понеделник до петък между 10:30 и 12:30 ч. от акушерките Дора Мрянова, Адела Петрова и Блага Байлова. Телефонът за контакти е 032 602 830.

 

С тази инициатива Клиниката по акушерство и гинекология ще отбележи Световната седмица на кърменето, която традиционно се провежда в началото на месец август. В тази връзка в 11 града в цялата страна ще се проведат безплатни лекции и дискусии за кърменето, организирани от Националната асоциация за подкрепа на кърменето.

 

„Кърменето е естествен процес, който носи ползи и на бебето, и на майката“, коментира Блага Байлова, която е старша акушерка на Отделението по неонатология към Клиниката по АГ. Майчиното мляко съдържа стотици антивирусни биоактивни компоненти. Изобилието от антимикробни и имуномодулиращи молекули в него подпомага противовирусната защита на незрялата имунна система на новородените.

 

Храненето с кърма представлява персонализирана уникалност за всяко бебе – отговаря на индивидуалните потребности на неговия организъм според генетичните особености, околната среда и сезонни промени, обясняват експертите от клиниката.

 

Подпомагане на физическото и познавателното развитие на новородените, снижаването на риска от ушни инфекции и по-редките стомашни разстройства и диарии са сред доказаните ползи за бебетата от кърмата.

 

Майките също не са подминати от благоприятните ефекти, съпровождащи естественото хранене. Кърмачките по-лесно възвръщат телесното си тегло. Това се постига при условие, че хранят с млякото си своите деца в продължение на поне 6 месеца, уточни старша акушерка Блага Байлова. Кърменето намалява кървенето след раждане и подпомага свиването на матката. Доказано е, че понижава риска от рак на матката и на гърдата.

 

Консултатните по кърмене от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив препоръчват новородените да бъдат хранени с майчино мляко поне до шестия месец. Това предписание е сред стандартите на Световната здравна организация. Кърменето може да продължи до 2-рата година на детето, като междувременно в менюто му се включи и смесена храна, обясняват експертите.

 

Процесът на кърмене е от огромно значение също и за психо-емоционалното развитие на детето. „Не на последно място естественият начин на хранене има и икономически ефект, изразяващ се в спестяване на средства от домашния бюджет за изкуствени бебешки храни“, коментира старша акушерка Блага Байлова.

 

117 бебета са проплакали в Клиниката по акушерство и гинекология през месец юли. Това е най-големият брой раждания от началото на годината. Традиционно през юли и август в лечебното звено на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив има най-много раждания. До момента от началото на годината са родени 751 бебета. През 2020 г. техният брой беше 1600, уточниха от Клиниката по АГ.