Седем държави от Европейския съюз (ЕС) започнаха да изпозлват европейския цифров ковид сертификат за пътуване, след като в действие беше пусната техническата система, която позволява да се извършва сигурна проверка на сертификатите.

 

Страните, които вече издават сертификати, са България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша. Останалите членки ще започнат да издават сертификати до 1 юли.


 

Въвеждането на сертификата беше предложено от Европейската комисия през март, за да се обекчат пътуванията в ЕС през лятото. Той е безплатен и осигурява пълна защита на личните днни.

 

На разположение в цифров вид или на хартия, той ще служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу ковид-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване.

 

Порталът на ЕС дава възможност за проверка на данните, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Те гарантират истинността на сертификатите,а по време на проверката няма да се обменят или запазват лични данни.

 

От 10 май насам 22 държави успешно са тествали портала за издаване и проверка на сертификатите. Въпреки че срокът за въвеждане на сертификатите е 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове, могат да използват по-рано системата на доброволна основа.

 

За държавите, които се нуждаят от допълнително време, е предвиден шестседмичен период на постепенно въвеждане. Порталът на ЕС е разработен от T-Systems и SAP, а хостингът се осигурява от центъра за електронно обработване на данни на Комисията в Люксембург.

 

Европейската комисия има за цел да ваксинира 70% от 450-милионното население на ЕС с поне една доза ваксина срещу ковид-19 до края на юли.

 

Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен посочи в началото на юни, че досега в съюза са приложени над 250 млн. дози ваксина, а повече от 80 милиона европейци са напълно ваксинирани.

 

Одобрените за използване в ЕС ковид ваксини са на Pfizer, AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson.

 

По данни на Our World in Data 38% от населението на ЕС е получило поне една ваксина срещу ковид-19, в сравнение с над 50% от населението на САЩ, Канада и Великобритания.