Знакови обществени сгради в седем български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен, ще бъдат осветени в синьо за Световния ден на пулмоналната хипертония. На 5 май НДК в София, Параклис-мавзолея „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, Фестивалния комплекс във Варна, екомузея с аквариум в Русе, както и общините в Пловдив, Бургас, Стара Загора ще светят в синьо в часовете между 20 и 23 часа. Цветът на кампанията „Дари дъх“ не е случаен – пулмоналната хипертония е наричана болестта на сините устни.


В рамките на инициативата на 11 май 2019 г. във фитнес център „Спартак“ в София треньорът Стефан Терзийски ще проведе интензивна едночасова тренировка с активно спортуващи млади хора. В събитието ще се включат популярни личности, както и фитнес инструктори, кондиционни треньори, атлети и др. Участниците ще имат възможност да правят различни по сложност активности, които ускоряват дишането. От 5 до 11 май 2019 г. всеки, който тренира в спортния комплекс, може да се включи в инициативата, като дари своите 5 километра бягане и отрази това на специално определено за това място във фитнеса.


За всеки пробяган километър Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония ще дари средства за закупуването на кислороден концентратор, който ще бъде предоставян на пациенти, изпитващи сериозни затруднения в дишането.Друго събитие посветено на болестта на сините устни е информационната среща с лекари, пациенти и журналисти е планирана на 16 май по време на изложението „Булмедика“ в София. Те ще обсъдят предизвикателства пред пациентите с белодробна хипертония, а на 17 май от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония ще проведе и безплатна акция за измерване нивото на кислорода в кръвта.


Пациентската организация припомня, че сред най-честите симптоми на пулмоналната хипертония са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание. Тези симптоми съществуват и при други заболявания и по тази причина пулмоналната хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, хронична обструктивна белодробна болест и други общи заболявания, което забавя навременното поставяне на диагнозата.


Белодробната хипертония е рядко заболяване, което води до стеснение на кръвоносните съдове в белите дробове. Медицината все още не е наясно каква е причината за стесняване на артериите, които пренасят кръвта от сърцето към белите дробове, но резултатът от този дефект е, че преумореното сърце се износва бързо, а това води до сърдечна недостатъчност.  Смята се, че в България около 250 човека страдат от рядкото заболяване. Болестта засяга много млади хора. Трайно лечение се постига с трансплантация на бял дроб, а поддържащата терапия е със скъп медикамент, който не се осигурява в България.