Хората с редки заболявания у нас трябва да се ваксинират с приоритет заради повишения риск от тежки усложнения и смъртност, вследствие от ковид-19.

 

За това настояват от Българската Хънингтън асоциация, като посочват, че продължава да липсва план за ваксиниране на най-уязвимите групи от българското население.


 

От Асоциацията съобщават, че от началото на пандемията много хора с редки болести са загубили живота си, сред които такива с болест на Бехчет, атаксия на Фридрайх, фамилна амилоидна полиневропатия и пулмонална хипертония.

 

В началото на пандемията през 2020 г. Асоциацията е отправила искане към здравното министерство да изготви ръководство за превенция и лечение на ковид-19 при хората с редки болести.

 

Заради липсата на отговор, на 25 май Българската Хънингтън асоциация изпраща втора препоръка към Министерство на здравеопазването за спешното включване на хората с редки болести в приоритетните групи за ваксиниране.

 

Според сдружението ваксинирането на хората с тежки хронични и редки заболявания следва да бъде извършвано според план за ваксиниране на най-уязвимите групи.

 

„В България така и не беше изготвен работещ национален план за ваксинация, а с идването на служебно правителство, този план беше отменен. Хората с редки заболявания са изложени на повишен личен риск от излагане на инфекция, чрез директен контакт с техните болногледачи, медицински специалисти и други пациенти в здравните заведения, които посещават или чиито грижи използват в дома си. Бързо възникващите варианти на инфекция с ковид-19 показват повишена честота на предаване и заразяване, представляващи предизвикателство и заплаха за уязвимите популации, включително хората с редки заболявания“, посочват от БХА.

 

От асоциацията призовават здравните власти да изготвят нов работещ Национален план за ваксинация, като включат хората с редки заболявания и лицата, които се грижат за тях, в списъците с приоритетни ваксинации.

 

Той трябва да бъде съобразен с препоръките на 24-те Европейски референтни мрежи за редки болести относно приоритетите и противопоказанията за ваксинация срещу ковид-19 при хора с редки заболявания.

 

Включването на пациентските организации във вземането на решения на политическо и програмно ниво би могло да осигури по-етичен и прозрачен процес на ваксинация, допълват от Българската Хънингтън асоциация.