Апел за преустановяване по административен път на масовото изписване на антибиотици за домашно лечение на Covid-19 бе отправен в писмо до Министерския съвет, Президентството и Министерството на здравеопазването от страна на сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“, член на Националната пациентска организация. 

 

Апелът е придружен с подписка, в която фигурират имената на лекари и експерти, сред които:  акад. Богдан Петрунов, проф. Ива Христова, проф. Радка Аргирова, проф. Иво Петров, проф. Кантарджиев, доц. Иван Иванов, проф. Сотир Марчев, акад. Ваньо Митев, проф. Милчо Минчев, проф. Юлия Джоргова, проф. Алтънкова, проф. Пламен Кенаров  и други.


 

Повечето от тях многократно са заявявали, че не одобряват практиката на много лични лекари и специалисти. 

 

Практиката на много лични лекари и специалисти в извънболничната помощ да изписват антибиотик, дори два, още от първия ден на установена коронавирусна инфекция, не се наблюдава в никоя друга европейска страна. Не се наблюдава и в САЩ, където само 20% от хоспитализираните болни приемат антибиотик. 

 

Неодобрението на практиката многократно е заявявано от специалистите, участващи в подписката. Прием на антибиотик се налага при едва 6-8% от болните.

 

При пациенти с леко до средно тежко протичане на Covid антибиотици не са нужни, съобщи Европейският център по контрол на заболяванията в края на месец декември, 2021 г. Според ретроспективно кохортно изследване (изследване на причините, рисковите фактори и последствията на едно заболяване) 7,2% от Covid-пациентите имат и бактериална инфекция.

 

Коронавирусът е вирусно, не бактериално заболяване. Това е подчертано в Интерактивния наръчник за лечение на Covid-19, който беше публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването през месец юли, 2021 г.

 

Към момента Националната здравноосигурителна каса заплаща няколко лекарства за домашно лечение на Covid-19 и първите три от тях са антибиотици.

 

В писмото на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ са изредени основните механизми, по които антибиотиците не само пречат на организма сам да се справи адекватно с този вирус, но директно увреждат неговата имунна система и други жизнено важни органи в хода на заболяването. 

 

Настоява се спешно да се санкционират тези, които продават антибиотици без рецепта и които предписват антибиотик за „профилактика“, категорични са от Сдружението.