Тежка петчасова операция, извършена от съдовите хирурзи на УМБАЛ Бургас, спаси живота на 11-годишно момиче. 


Детето се наранява при битов инцидент - върху крака й пада голямо стъкло и прерязва главната бедрена артерия и вена. Наталия Люцканова бързо губи много кръв и изпада в безсъзнание. Линейката пристига бързо, а екипът информира „Спешно отделение“ и пред вратата на болницата вече я чакат реаниматорите. По спешност е извикан съдовият хирург д-р Борислав Тръпчев, който заедно с колегата си д-р Христо Стефанов и анестезиолога д-р Милена Минева оперират Наталия повече от 5 часа през нощта. Борбата е не само за живота, а и за запазването на крака.


„Спасяването на живота й беше въпрос на няколко минути. Още малко забавяне щеше да е фатално. Кръвозагубата беше много голяма – около 3 литра, което е половината от кръвта в човешкото тяло. При подобна кръвозагуба в организма могат да настъпят необратими промени, затова трябва да се действа бързо. Никога не бива човек, загубил много кръв, да чака вкъщи и да не търси лекарска помощ. Целта на операцията беше да съхраним крака на Наталия, да избегнем ампутацията. Успяхме да зашием артерията, да възстановим кръвотока. Беше трудно, но се радваме, че усилията ни не са били напразни“, обясни д-р Тръпчев.Родителите й Пламен и Галя Люцканови пожелаха публично да благодарят на всички служители на болницата и спешните звена, които в нощта на 9 срещу 10 август дават всичко от себе си, за да живее дъщеря им. „Ние сме изключително доволни и благодарим на всички екипи за точността, бързината и професионализма при спасяването на нашата дъщеря Наталия. Абсолютно всички – от линейката, до всички служители на УМБАЛ Бургас, действаха точно и професионално“, сподели бащата на Наталия Пламен Люцканов. 11-годишното момиче вече си е вкъщи, където лечението и рехабилитацията й продължават.


Само преди няколко дни хирурзите на УМБАЛ Бургас се сдобиха с нова двуканална инфузионна помпа, която намалява наполовина времето, в което децата във Второ детско отделение трябва да стоят неподвижно на системи. Помпата се използва за венозно вливане на медикаменти, а апаратът позволява едновременно вливане на два медикамента. Помпата, заедно с нов триканален ЕКГ апарат, е дарение на отделението от от фондация „Арусяк Чакърян”.