Диабетът е заболяване, чийто съдови прояви започват около 15 години след реалната изява на заболяването, предупреди офталмолога д-р Даниела Митова, част от информационната кампания „Зрението е всичко“ на Асоциацията за защита на пациентите. Пред БНР тя обясни, че според най-новите проучвания доста по-рано започва невро-дегенеративен процес, който в последствие отключва съдовите усложнения. Те могат да са във всички органи - сърце, бъбреци, нервна система, крайници, както и в очите.


„По отношение на очите съдовите усложнения протичат доста тежко като водят до една инвалидизация на тези пациенти. Започват рано с малки кръвоизливи, които са аларма за настъпващо страдание на тъканите и тези ранни промени могат да бъдат открити единствено при профилактични прегледи на тези пациенти“, каза д-р Митова от Очна клиника „Св. Петка“ във Варна. 


Ранното разпознаване и диагностициране на диабетните усложнения в очите и своевременното лечение са ключови за запазването на зрението на пациентите.„Днес разполагаме с много богат арсенал от възможности за повлияване на всички усложнения на диабетната ретинопатия, която е основното усложнение, което диабетът дава в очите. Съществуват и други усложнения като патологична катаракта, като вторична глаукома, като инсулти на зрителния нерв, отново свързани със съдовото заболяване, но основното е диабетната ретинопатия, която протича доста тежко, оставена на естествения й ход“, допълни специалиста.


Пациентите с диабет от първи тип трябва задължително да бъдат прегледани от офталмолог най-много след 5 години от поставяне на диагнозата. Това са обикновено млади хора с инсулинов дефицит, тъй като при този тип диабет началото е ясно, остро, и лекарите знаят кога е започнал диабетът.


Д-р Митова подчерта, че диабетният макулен едем е сред основните причини за намалено зрение при хората с диабет. При забавено лечение може да се стигне и до пълно ослепяване.


„Диабетният макулен едем е свързан със съдова недостатъчност, пропускане на течност през увредените кръвоносни съдове и натрупването й в жълтото петно в макулата, в централната част на ретината, с която виждаме ясно обектите. при това състояние зрението намалява, но отново в ранните стадии на диабетния макулен едем зрението може да бъде слабо намалено. Оставен обаче нетретиран този диабетен макулен едем, той води до трайни промени в жълтото петно, които стават необратими дори при започване на лечение“, подчерта още д-р Даниела Митова.