Съдебни лекари от цялата страна се събират на протест в Пловдив. Причината е, че МВР им дължи големи суми за свършената от тях работа в качеството им на вещи лица. Само за Пловдив силовото министерство дължи хонорари на съдебните медици за около 100 000 лв.


„Съдебната медицина е под заплаха“, алармира и началникът на Клиниката по съдебна медицина в Александровска болница Александър Апостолов. В ефира на БНР той също сподели за неизплатените суми, лошата материално-техническата база, в която се налага да работи с колегите си и нелекото бъдеще, което очаква за професията си.


„Съдебно-медицинските структури в страната са силно обезпокоени от ситуацията, в която са изпаднали. Тази ситуация предполага именно недобро бъдеще за съдебната медицина в България. Подобни са ни проблемите в различните градове. В София сме в малко по-добро положение, но всички областни други структури имат много по-изявени проблеми. Оказва се, че проблемът с изплащането на нашите хонорари не е единствен. Страдат от неизплащане на дължими суми и болниците. На Александровска болница МВР дължи около 278 хил. лв. за предоставени услуги, които те не са платили. Съдът и прокуратурата са сравнително коректни платци. На Александровска болница прокуратурата дължи около 40 хил. лв.“Апостолов подчерта, че материално-техническата база е под всякаква критика. „Това не ни позволява да извършваме нормално своята експертна работа. Не можем да си позволим да сме векове назад“, допълни Апостолов.


Първите протестиращи днес се събраха пред Катедрата по съдебна медицина в Пловдив. Те отказват да посещават произшествия на МВР и да правят огледи. „Досега имаме 3-4 транша, които са направили от Дирекция на полицията в Пловдив. Това са суми, които се изплащат за дела през миналата година. За тази година нищо не са изплатили“, сподели д-р Марин Балтов пред Нова телевизия. Той допълни, че основната заплата на лекарите в съдебна медицина е около 620 лв., като има и допълнително заплащане за извънреден труд. Конкретно за Пловдив от МВР съобщават, че от началото на годината са преведени над 65 000 лв. на съдебни лекари, а останалите дължими пари ще бъдат изплатени до края на годината.