Пациентите ще спечелят най-много ако сами избират къде да отиде здравната им вноска. Позицията е на председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който се обяви за пълна демонополизация на здравното осигуряване. В ефира на телевизия „Bulgaria On Air“ той подчерта, че когато фондовете бъдат поставени в ситуация да се борят за парите и избора им, хората ще получават и една по-добра грижа.


За новият модел здравно осигуряване се говори активно от месеци, а обещанието на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е да представи концепцията си до края на септември. Вариантите, които са в процес на обществено обсъждане са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател. При втория вариант вноската остава същата, но всеки здравно осигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница на средна стойност 12 лева месечно. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов също насочи общественото внимание към вариантите за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.


Застъпникът на тезата за пълна демонополизация на здравната каса д-р Стойчо Кацаров е категоричен, че е важно да има конкуренция, от която да печелят най-много потребителите.


 

NEWS_MORE_BOX

 


„Бих направил всичко по силите си, за да спомогна тази идея да се осъществи. Би било много критично, ако управляващите се откажат. Извършването на подобен процес е много по-лесен отколкото процеса със задължителната допълнителна здравна застраховка“, отбеляза oще д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.


Предложенията вече трупат важни въпроси след себе си: каква е позицията на застрахователите и стартирали ли са вече разговорите с тях, какво се случва с пациентите, които по презумция осигурява държавата (деца, пенсионери, военни, полиция и др.), какви са рисковете при пълната демонополизация на здравната каса и възможен ли е такъв вариант на практика?