Подписка в подкрепа на Клиниката по детска кардиология инициираха родители на деца, лекуващи се в Национална кардиологична болница (НКБ). Тя е подкрепена от Асоциация „Детско сърце“ - неправителствената организация, полагаща грижи за сърдечно болните деца и техните семейства. 

 

Събирането на подписи ще продължи до 14 март. Всеки, който иска да подкрепи Клиниката по детска кардиология, начело с проф. Анна Кънева и нейния екип, може да свали специално създадената за целта форма, която се намира на страницата на Асоциация „Детско сърце“ във Фейсбук. Листовете с подписите трябва да се изпращат до адрес ул. „Яков Кайков“ 3 в столицата, където се намира въпросната организация. 


 

Припомняме, че на 14 февруари родители на деца със сърдечни проблеми излязоха на протест пред Министерски съвет. С него те показаха признателността си към лекарите, борили се за живота на техните малчугани. Изложиха и своите искания към отговорните институции в отворено писмо, подкрепено от Асоциация „Детско сърце“, пациентите с вродени сърдечни малформации над 18-годишна възраст и много граждани. 

 

Протестиращите настояха за допълнително финансиране на дейностите по Детска кардиология, диференциране и актуализиране на средствата по клиничните пътеки за дете и възрастен пациент  със сърдечен проблем, както и предприемане на конкретни мерки от министерството на здравеопазването за подобряване на  работата в Детското кардиологично отделение

 

„Благодарение на високия професионализъм и всеотдайност на специалистите в детската кардиохирургия към Национална кардиологична болница, днес нашето 10-годишно момиче е живо и изпълва живота ни със смисъл. И само тяхното проследяване на състоянието и ни дава сигурност и оптимизъм, на фона на постоянните й боледувания и ежедневни притеснения. За къде сме ние без тяхната помощ и подкрепа? Това отделение е жизнено необходимо за много големи и малки деца! Този "добре работещ организъм" е остров на надеждата за нас“, написа Десислава Кръстева във Фейсбук. 


По-рано тази седмица  заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви, че Клиниката по детска кардиология няма да затвори врати. Тя обясни, че проблемът е в начина на управление и преразпределението на ресурсите. „Налице е неоптимално използване на наличния потенциал от човешкия ресурс и леглови фонд между отделните клиники, а не толкова неправилно разпределение на средствата по клинични пътеки“, каза тя. И уточни, че Министерство на здравеопазването ще изготви оздравителен план за Национална кардиологична болница. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Клиниките по кардиохирургия и съдова хирургия за възрастни в кардиологичната болница имат използваемост на леглата около 30-40 %. В детската кардиология използваемостта е над 63 %, което показва, че това звено е добре работещо и трябва да бъде подкрепено“, коментира още заместник-здравният министър.

 

По повод недостига на медицински сестри, за който от ръководството алармираха миналата седмица, Начева обясни, че лечебното заведение има потенциал на университетска база и може да развитието на млади специалисти по здравни грижи. 

 

Повече за протеста в подкрепа на отделението в НКБ, може да видите от репортажа: