Министерството на здравеопазването и НЗОК планират собствените практики на медицинските сестри да бъдат финансирани от НЗОК. Това съобщи Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов пред общото събрание на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение.

 

Доскоро медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и фелдшери нямаха право да предоставят самостоятелно медицински и здравни грижи в собствено лечебно заведение, като кабинет или медицински център. След промяна в Закона за лечебните заведения, внесена през юни, те вече могат да откриват самостоятелни практики, стига да имат три години стаж в своята професионална област и регистрация към Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Тогава не стана ясно обаче дали държавата ще осигури финансирането на тези услуги или то ще бъде за сметка на пациентите.


 

Министър Ангелов съобщи още, че в началото на октомври започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Работата ще стартира по различно време в отделните области, в зависимост от процедурите по Закона за обществените поръчки.

 

Като основен проблем за повечето лечебни заведения той посочи недостига на кадри – както на млади специалисти, така и на професионалисти по здравни грижи. Той уточни, че в момента Министерството на здравеопазването извършва анализ на потребностите от медицински кадри по региони, на база който да бъде предложена дългосрочна държавна политика.

 

Министърът увери още, че болничните заведения ще бъдат обезпечени с резервни количества лични предпазни средства, а при нужда ще получават допълнително финансиране. По-рано през тази година средствата по всички клинични пътеки бяха увеличени, а вчера Надзорният съвет на НЗОК е решил болничните лимити на всички лечебни заведения да бъдат вдигнати с 10%, считано от 1 август.

 

„Освен това до края на годината са осигурени допълнителните възнаграждения от 1000 лева за работещите на първа линия. Успяхме да постигнем и съгласие за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2015 г. и 2016 г.“, посочи на срещата здравният министър.