Само при 10% от новородените в България кърменето започва през първия час след раждането, а едва една пета от децата до 4-6 месечна възраст са изключително кърмени.

 

Това показват данни от скорошно проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), публикувани по повод Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август.


 

Тази глобална инициатива, която се отбелязва за 29-ти пореден път, има за цел кърменето да бъде насърчено и подкрепено.

 

Факти и данни за кърменето по света и у нас

 

Световните нива на кърмене остават ниски, по данни на Световния алианс за подкрепа за кърменето. И докато при 43% от новородените по света кърменето е започнало в рамките на един час след раждането, у нас това се случва при едва 10,4% от кърмачетата.

 

Средно 41% от бебетата по света на възраст под шест месеца са изключително кърмени, докато в България изключително кърмените деца до 4-6 месечна възраст са само 18,6%.

 

Въпреки че 70% от жените по света продължават да кърмят поне една година, процентът на кърмените деца спада до 45% на двегодишна възраст. Същевременно след шестия месец у нас са кърмени само 46% от бебетата.

 

Данните за България са от последното Национално проучване на факторите на риска за здравето сред населението за 2020 г., което предстои да бъде публикувано.

 

От Световния алианс за подкрепа на кърменето съобщават, че в световен мащаб по-голяма част от жените избират да кърмят новородените си, но за съжаление много от тях не могат да кърмят толкова дълго, колкото искат. Причина за това е липсата на политическа воля и благоприятна за кърменето среда.

 

Особено сериозно предизвикателство за кърменето е експлоатацията от индустрията за заместители на кърмата чрез широко популяризиране и неетичен маркетинг. От Алианса за подкрепя на кърменето посочват, че тези неетични практики следва да бъдат регулирани от националното законодателство.

 

Пандемията от ковид-19 е повлияла върху кърменето както положително, така и отрицателно. Поради предприетите ограничителни мерки родителите са имали повече време да останат вкъщи и да се грижат за своите бебета. От друга страна, разделянето на майки и бебета поради предполагаеми рискове от предаване на коронавируса и въпреки препоръките на СЗО те да остават заедно са повлияли негативно. За това е допринесъл и ограниченият достъп до консултации за кърмене поради претоварените здравни системи и изискванията за социална дистанция.

 

Източник:

https://ncpha.government.bg/post/2021-07-30-pri-10-4-ot-novorodenite-kurmeneto-zapochva-prez-purvia-chas-484.html?fbclid=IwAR2sZVq_flUa9wW8ETqIYR1sa8Ayngc0uygValYBuDIWS0ghf7pdtifTS2s

https://ncpha.government.bg./uploads/pages/3001/AF_wbw2021-bulgarian-version_final.pdf