Само при конкуренция на всички нива в здравната система пациентът у нас може да получи качествено здравеопазване на разумна цена. „Но конкуренция както на ниво Каси, така и на ниво болнични заведения“, коментира Кирил Бошов от застрахователния сектор пред БНР.


Заявката на здравния министър Кирил Ананиев за нов, работещ здравноосигурителен модел така и не получи достатъчно обществена и институционална подкрепа. Двата варианта за реформа все още са на етап експертна дискусия от есента на миналата година, а в единият основна роля е отредена на застрахователите. Това е така наречената идея за пълна демонополизация на Здравната каса със задължително здравно осигуряване от 8 % осигурителна вноска и допълнително доброволно застраховане. 


Според Кирил Бошов е необходимо да се остойности какво точно получава пациентът срещу 8% здравна вноска. В момента това не е ясно. „Първата и основна стъпка е да се дефинира един базов пакет, в който на база на солидарността да се остойности какво точно може да се получи срещу тези 8%. Ако разчетите покажат, че базовият пакет не е възможно да бъде покрит от 8%, едва тогава да се мисли дали е необходимо увеличение или тази част да се поеме от едни разумни доброволни здравноосигурителни пакети“, обясни Бошов.По думите на експерта по застраховане, за да бъде предложен смислен здравноосигурителен модел, който да бъде приет от обществото и от всички заинтересовани, е необходимо да има ясен отговор на въпросите. „Все още не сме на етап, на който да има ясна финансова рамка не само колко се плаща за неосигурените лица, но и въобще какви са разходите на българите за здравеопазване, какви са разходите на министерството и на Здравната каса и оттам да стъпим на конкретни цифри, на които да се търси решение за по-справедлив модел“, коментира още той.


По думите му в работните групи, които бяха създадени, се е получила нелоша дискусия, като всички участници са дали мнението си.


„Оттук нататък е много важно здравното министерство да продължи с по-нататъшните етапи, а не отново да спрем нещо, за което може би най-накрая е назрял моментът да бъде решено. Надявам се, че оттук нататък ще се премине именно към финансовата обосновка на идеите, които се чуха“, допълни Бошов и прогнозира, че за една цялостна реформа са нужни между 5 и 10 години.