Само една кандидатура за шеф на Националната здравноосигурителна каса е постъпила в деловодството на парламента. На 11 юли, вторник, изтече крайният срок, до който трябваше да се вансят предложенията. 
 
Единствената номинация е на проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинската академия (ВМА). Тя е направена от ГЕРБ и Обединените патриоти. Останалите партии в НС не са  дали свои предложения за поста. 
 
В най-скоро време проф. Плочев ще бъде изслушан в здравната комисия на парламента, след което депутатите ще гласуват кандидатурата му в пленарна зала.  
 
До избора на нов шеф на Здрваната каса се стигна след като в края на юни д-р Глинка Комитов подаде оставка поради лични причини. 

Кой е проф. Камен Плочев?

Проф. Камен Плочев е завършил медицина в МУ – София. Специализирал е в Германия, Белгия, Холандия и др. Работи като: преподавател по епидемиология и инфекциозни болести във Военна болница – Русе (1979-1980 г.), клиничен ординатор по инфекциозни болести във ВВМИ (1980-1984 г.), преподавател по инфекциозни болести във Военна болница - Русе (1984-1985г.), асистент в Инфекциозна клиника – ВММИ (1985-1988 г.), заместник-началник на Инфекциозна клиника (1988-1991 г.), заместник-началник (1991-1994 г.) и началник на Центъра по имунология към ВМА (1994-2000 г.), началник на КИБ – ВМА. Придобива образователна и научна степен “доктор” (1995 г.), доцент (2001 г.), доктор на медицинските науки (2012 г.) и професор (януари 2013).
NEWS_MORE_BOX
 
През 2000 г. проф. Плочев е избран за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести, както и за член на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология. Национален консултант по инфекциозни болести към НЗОК (2002 г.). 
 
Професорът има редица научни публикации и монографии по проблемите на инфекциозните болести, СПИН и имунитета. Член е на Съюза на учените в България, Научното дружество по имунология, Научното дружество по инфекциозни болести, Международното общество по СПИН, както и Международната асоциация по клетъчен анализ.