Само един производител или търговец да предоставя дадено медицинско изделие за болнична помощ планират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така болничните заведения ще могат да работят само с един продукт, а не както беше досега да избират между няколко, които се конкурират. Ако пък пациент има нужда или поиска друг вид медицинско изделие, ще трябва да го плати от джоба си.


Това става ясно от стенограма на ведомството относно промени в Наредбата №10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти в хуманната медицина, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, както и на лекарствени продукти за здравни дейности. Решението идва малко след като касата предложи и промяна, с която ще може да купува медицински изделия директно от производители и търговци на едро.


„До момента договарянето позволява за една и съща група медицински изделия да се явят много производители, определя се стойност и от там нататък всичките производители имат право да продават на болниците, болниците купуват и т.н., уточнява на заседанието директора на НЗОК д-р Дечо Дечев. "Новата идея е, че тогава, когато се гарантира количеството на печелившия кандидат, той ще намали цените. Казвам директно за кои групи: Стентове на първо място. Близо 50% от разходите на касата за медицински изделия са там. От гледна точка на качеството задължаваме да има минимум три приключили международни клинични проучвания, тоест цялата научна общност е убедена, че дадено медицинско изделие е добро“.Дечев смята, че именно гарантирането на качеството на изделията може да се окаже слабото място в планираните промени. “Това е проблемът, там ще атакуват. Демек вие ще вземете сега някакви боклуци и тук хората ще умират. Те точно в момента ги вкарват евтините, защото има определена цена за стент и ти си вкарваш каквото искаш“, коментира директорът на касата.


Междувременно решението на здравноосигурителната каса разгневи кардиолозите. “Разбирам да намалят дадена цена и който се вмести в нея - вмести, но това е прекалено, пише в личния си профил във Фейсбук началникът на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска” доц. Добрин Василев. "На няколко пъти през годините се е случвало да има дефектни партиди стентове. Веднага сме превключвали на други. Ако случайно, не дай Боже, се случи нещо такова (както стана с валсартана например) и трябва да се изтеглят всички стентове от пазара на дадената фирма, какво ще правим с инфарктите?“