България е единствената страна в Европейския съюз, чиято Спешна помощ не разполага с хеликоптери - линейки. Това посочи зам.-директорът на "Пирогов" д-р Олег Чолаков пред бТВ.

 

По думите му за последната година държавата е претърпяла финансови щети на стойност близо 1,5 милиарда лева от обгрижване на пострадали от травми, болнични и други плащания.


 

Средно 900-1000 души на година загиват от травми при пътно-транспортни произшествия, като поне 100 от тях са жени в детеродна възраст, а не по-малко от 30 са починалите деца.

 

За останалите видове смъртоносни травми статистика няма. Младите хора умират от травми, обяви Чолаков, като подчерта, че колкото по-бързо се окаже помощ, толкова по-голяма е вероятността за оживяване.

NEWS_MORE_BOX

 

Именно заради тези данни е важно и у нас да се въведат въздушните линейки. По европейски стандарти за оказващите спешна помощ хеликоптери от получаване на сигнала до излитане не трябва да има повече от 5 минути, а до достигане до пострадалия - 20 минути.

 

Една такава база оперира средно в радиус от 50 километра.

 

"Ние сме единствената държава в ЕС, която няма организирана такава система", подчерта заместник-шефът на "Пирогов" с уточнението, че за въвеждането на тази система е нужно изменение на законодателството.

 

Оказва се обаче, че проблеми имаме и с пилотите и лекарите, както и с територията - нямаме нито една болница, в която да има лицензирана хеликоптерна площадка.

 

Преди време Военномедицинска академия имала такава, но сега е трансформирана в паркинг, а тази в "Лозенец" не е лицензирана.