Българите масово не познават здравните си права в чужбина, сочат статистиките. Ето няколко правила, които трябва да спазвате, ако сте решили да прекарате отпуската си в друга държава или да започнете нова работа извън страната.

 

Извадете си Европейска здравна карта
Европейската здравна карта е задължителна, при пътуване извън страната. Тя дава право на лечение по спешност и на хоспитализация, ако е необходимо. Европейската здравна карта се издава във всички клонове на ДСК банк, а срокът в който се изготвя е 14 работни дни от подаването на заявление. Срокът на валидност на здравната карта е една година или десет, ако сте пенсионер.


 

Преди да посетите лекар, проверете дали болницата работи с държавна здравна каса
Преди да влезете в спешния лекарски кабинет, проверете дали болницата в която сте попаднали работи с държавна здравна каса. Голяма част от социалните болници в различните държави имат собствени сайтове, с упътване как да стигнете до тях. Ако знаете езика на съответната държава или английски език, попитайте на рецепцията дали посещението ви при лекаря ще бъде отчетено през Европейската здравна карта.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ако заплатите прегледа, може да възстановите разходите си
Много малка част от пътуващите знаят, че ако се наложи да заплатят спешното си лечение в чужбина, когато се върнат в България разходите им могат да бъдат възстановени. За целта трябва да вземат оригинална фактура от болницата, в която е проведено лечението, рецепта ако им е била издадена такава, както и всякаква допълнителна документация за проведени изследвания. След като се приберете в България можете да кандидатствате за възстановяване на разходите за проведеното спешно лечение, като подадете документи в Районната си здравно осигурителна каса или в НЗОК в София.

 

Специална служба защитава правата ви на пациенти в Европа
Центърът  за защита на правата на европейските граждани СОЛВИТ, предоставя възможност да подадете жалба ако ви е било отказано лечение по спешност или е трябвало да заплатите за преглед, въпреки че сте предоставили своята европейска здравна карта. СОЛВИТ има координационен център и в България. След като подадете жалба, центърът трябва да потвърди или отхвърли вашия случай. Ако бъде потвърден, от центъра се свързват с администрацията на съответната държава- членка и се стреми към намиране на приемливо решение за двете страни.