Само 6 от изследваните през изминалото денонощие проби са с положителен резултат за COVID-19, съобщиха от Националния оперативен щаб днес. Общо 2519 са лабораторно потвърдените случаи на новия коронавирус у нас, а излекуваните са 1090.


Случаите, регистрирани през последните 24 часа, са разпределени в Благоевград - 1; Пазарджик - 1; София – 4.


Добрата новина е, че няма и новорегистрирани случаи сред медицинския персонал. Няма и човек в България, починал от коронавирус.В днешния ден близо 50 000 деца се явяват на матури. По този повод главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че след всички мерки, които бяха взети по организиране на това голямо събитие, училищата в момента са едни от най-безопасните места.  „И като отстояние, и като взети мерки, като дезинфекция, като присъствие на хора, осигуряват едно безопасно и успешно протичане на тези изпити“, каза той.


Днес спешната болница „Пирогов“ изписва последните двама болни от коронавирус, които са в COVID-19 клиниката в болницата. „С това приключва лечението на 156 лежащо болни, от които 36 са били в реанимация“, съобщи проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов“ пред БНТ.


По думите му 45 души - персонал на „Пирогов“ са се лекували у дома. Повечето от тях вече са на работа, но има още 15 души, които са под карантина. „Имахме много болни колеги, но всичките се възстановиха. Ние ще продължим да се грижим за тях. На повече от тях е предложено да отидат в Сандански, където е най-доброто място за белодробно възстановяване“, каза Балтов.


През тези над 80 дни в „Пирогов“ са минали още 237 пациента с двустранни бронхопневмонии, които са дали отрицателен тест за коронавирус, но тяхната клинична картина е била идентична. Състоянието на всички пациенти ще се проследява с контролни прегледи и с допълнителни скенери след първия и третия месец, заяви още проф. Балтов.


Болницата постепенно започва да възстановява работата на всичките си отделения. Предстоят и ремонти на клиники.