Едва 33% от хората у нас си мият зъбите и си купуват паста и четка, заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

 

На националната среща на стоматолозите  д-р Шарков определи оралната хигиена на българите  като уникално ниска.
Според експерта, причините за лошото състояние на зъбите са най-вече неправилното хранене и неспазване на елементарни хигиенни навици.
 

 


"Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", каза д-р Шарков.
 

 

Той информира, че само 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че лечението им е безплатно.
 

 

Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес.

 

 

България е на едно от първите места в Европа по брой зъболекари, а денталното здраве на българите непрекъснато се влошава, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.
 


Според сдружението, една от основните причини за това е струпването на стоматолози в големите градове и липсата им в малките населени места. Данните сочат още, че в България само 1% от зъболекарите притежават рентгенови апарати, докато в Европа те са 95%.