В момента едва 3 млн. българи имат добър достъп до спешна помощ – да я получат в до половин час. След въвеждането на промените обаче, това ще е валидно за всички 7 млн. граждани

 

Това заяви пред БНТ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.


 

По отношение на предстоящите промени в системата на здравеопазването той отбеляза, че когато се изгражда една здрава конструкция е необходимо тя да има здрави основи. Според него основите на здравната система е Спешната помощ и затова тя е един от приоритетите на замислената реформа.
 
Той напомни, че има решение на правителството да се увеличат възнагражденията в този сектор със средно 20%.
 
„На база на конкретни разчети на директорите в Спешната помощ, тези пари ще бъдат разпределени върху заплатите на работещите, като целта – сметката на национално ниво гласи, че това дава възможност възнагражденията на хората, работещи в сектора да се изравнят с възнагражденията на колегите им в доболниците и болниците.
 
А това, което се търси от тези директорите, е резултат като количество екипи, съответно качество на работа. И този резултат ще бъде ясно следен и санкциониран, ако не се получи”, заяви министърът.
NEWS_MORE_BOX
 
Той каза, че втората стъпка, след подобряването на заплащането, е свързана с възможността за кадрова реализация на хората, които работят в Спешна помощ.
 
Д-р Москов добави, че наредбата за специализациите на лекарите вече е публикувана в „Държавен вестник” и медиците ще могат постъпвайки да специализират и други специалности извън „Спешна медицина“.
 
Той също така отбеляза, че предстои България да получи 85 млн. евро, които  ще бъдат вложени в промяна на инфраструктурата на Спешната помощ.
 
По темата за финансирането на здравната система д-р Москов заяви, че в бюджета за тази година са заложени 300 млн. лв. повече в сравнение с 2014 г.
 
По този повод той отбеляза, че ако има директори на държавни и университетски болници, които смятат, че възможността им да управляват болничното здравеопазване е нарушена заради рестрикции, които НЗОК и държавата налагат, е готов да приеме и да разбера честната им позиция, че те не могат да осигурят болнично лечение на българските граждани.
 
На въпрос дали ще закрива болници до края на годината д-р Москов отговори, че в момента на три места тече процес на сливане на болнични заведения.