Като незадоволително определи нивото на търсене у нас на стоматологична помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Николай Шарков. Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) съобщи, че едва 20 на сто от възрастните и от децата се възползват от зъболечение по Здравна каса. „При децата, където пакетът е най-богат и има сравнително малко доплащания и то за определени дейности, около 20 процента от нуждаещите се минават през системата. Това говори за здравната култура“, коментира той пред БНР, по време на подписването на Договора за изменение и допълнение на Националния рамков договор - 2018 за дентална помощ със Здравната каса.

 

Като положителен момент д-р Николай Шарков отчете, че броят на възрастните хора между 65 и 69 години, които се възползват от възможността да си поставят протези по НЗОК нараства. За периода септември - декември миналата година цифрата расте от 200 на 2500 души, но продължава да е ниска- около 20%.


 

Данни изнесени от БЗС в края на 2018 г. показаха, че всяко дете до 7-годишна възраст има поне четири кариеса, а във възрастта от 7 до 11 години кариесите са средно седем. Данните от скрийнингово проучване сред 21 000 деца у нас показа още, че всеки четвърти от подрастващите до 18 години има поне един изваден зъб. При възрастните около 96% имат поне по един кариес, а всеки българин във възрастта между 22 и 24 години има средно между 2 и 4 извадени зъба. Във възрастовата група от 60 до 65 години извадените зъби са средно 17. Това означава, че от ранна детска възраст липсват правилна орална хигиена и начин на хранене, смятат специалистите.


Puls.bg припомня няколко златни правила за изграждането на добри навици и дентално здраве при най-малките:

 

  • Още с появата на първите зъбчета идва необходимостта за поддържане на тяхното здраве. Първите стъпки са чрез употребата на мокра марличка и обтриване на устата на бебето-зъби, венци, подезично пространство след всяко кърмене.Съществуват на пазара и напръстници, чрез които също могат да бъдат почиствани зъбките.
  • Около 12-месечна възраст трябва да започне измиването на зъбите с четка и паста за зъби, като пастата трябва да е колкото грахово зърно. Време е и за първа среща със зъболекаря. 
  • Между 15-18 месечна възраст продължава изчеткването на зъбите с флуорна паста за зъби с големината на грахово зърно. Трябва да се знае, че децата до 4 годишна възраст имат нужда от помощта на родителя, за да измиват зъбите си.
  • На 4-годишна възраст детето трябва да бъде следено дали измива добре зъбите си. Ако до 3-годишна възраст детето не е посещавало стоматолог, то това трябва да бъде направено на тази възраст.
  • Правилото 2 минути 2 пъти на ден. Основното правило е зъбите да се мият в продължение на 2-3 минути, два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене.
  • До 7-годишна възраст на детето, родителите трябва периодично да проследяват процеса на миене на зъбите, за да са сигурни, че детето не пропуска своето задължение и да се уверят, че се справя добре с измиването.