Едва около 2% от българското население се ваксинира срещу грип, показват данните на Национален център по заразни и паразитни болести.

 

Това число е много далеч под препоръчваното от Световната здравна организация. За сравнение в страни като Холандия се ваксинират над 75 на сто от гражданите.


 

В същото време 83% от личните лекари у нас препоръчват профилактика срещу грипните заболявания. Останалите посочват, че не са против нея, но оставят пациента сам да прецени кое е най-доброто за него решение.

 

70% от всички общопрактикуващи медици в страната одобряват идеята за приемане на Национална програма за профилактика на грипните заболявания, която да осигурява безплатни ваксини за хората, които попадат в рискови групи.

 

Националният консултант по епидемиология на Република България проф. д-р Мира Кожухарова изтъква, че към момента тенденцията за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е низходяща, но това не изключва възможността от втора грипна вълна, причинена от друг вирус.

 

Областите, в които заболеваемостта е все още към епидемичните нива, са Габрово, Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Пловдив.

 

Проф. Кожухарова допълни още, че през този грипен сезон Изпълнителната агенция по лекарствата в България е одобрила за продажба 162 000 противогрипни ваксини. Колко от тях са били продадени и поставени обаче, никой не може да определи с точност.