Актуални данни свързани с COVID-19, публикувани в Европейското респираторно списание сочат, че броят на хронично болните с хронично-обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма, които са се заразили с новия коронавирус, е малък. Причината - инхалациите, които пациентите прилагат за придружаващите си заболявания намаляват риска от новия щам на коронавируса, твърди пулмолога д-р София Ангелова пред Bulgaria ON AIR.


„Само 2,3% астматици са заболели от COVID-19 по света. Болните от ХОББ - 4,3%, диабет - 6,6%. Причината е, че лекарствата, които инхалират пациентите, намаляват експозицията на рецепторите, за които се закача коронавирусът", отбеляза д-р Ангелова.


Тя посочи, че обикновено хората с придружаващи заболявания спират лечението си през лятото, защото периодът е лек. Сега обаче съветва да не го правят, защото именно терапията ги предпазва и от COVID-19.По думите на д-р Ангелова е нормално вирусът да се предава при струпване на хора. „Самият вирус не е активен в околната среда, той е активен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, използва нейната енергия, за да се възпроизведе“, обясни тя и допълни, че клетъчният имунитет играе най-важна роля в борбата с COVID-19.


„Имунитетът има 2 клона - th1 и th2. Трябва да поддържаме нашата имунна система с добра храна, витамин А, Е, С. Сега излизайте на слънце и взимайте витамин D. Имунната система се поддържа с добро настроение, не със страх и паника. Страхът и паниката потискат имунните клетки“, посочи още пулмолога.


В разгара на епидемията, от Глобалната инициатива за астма (GINA) отправиха апел към пциентите с астма да продължат да прилагат ежедневно назначения им контролиращ инхалаторен медикамент или назначените им курсове с орални кортикостероиди и по време на пандемията с COVID-19.


Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата, а преустановяването на приема на оралните кортикостероиди, предписани при тежки влошавания на заболяването може да има сериозни последици за здравето на пациентите, предупреди още организацията.