Профилактичните прегледи продължават да са „ненужен лукс“ за българите. През 2014 г. само 1/3 от здравноосигурените граждани на страната са преминали през задължителната консултация.

 

Така, от общо 6,5 млн. здравноосигурени лица на такъв преглед са отишли едва 2 361 804 души, показват данните на Националната здравноосигурителна каса за миналата година.


 

Въпреки това от осигурителната институция отчитат ръст – през 2013 г. профилактично са се прегледали с 13 501 по-малко граждани.

 

Излиза, че българите масово не изпълняват задължението си основно защото нямат време да чакат на опашки пред кабинета на личния лекар. Той трябва да им даде талона за безплатните изследвания, за да отидат в лаборатория за даване на кръв и после пак да се върнат при него за консултация.

 

Засега облекчаване на тази процедура не се предвижда.

NEWS_MORE_BOX

 

Задължителният годишен профилактичен преглед за всеки здравноосигурен българин над 18-годишна възраст предвижда да се изчисли индексът на телесна маса, да се направи оценка на психичното състояние, да се измери зрителната острота, артериалното налягане, да се направи електрокардиограма и да се изследва урината.

Рамковият договор за тази година включва най-много профилактични процедури за децата до една година. Педиатърът трябва да посети бебето у дома в първите 24 часа след изписването от родилния дом и още веднъж между 14-ия и 20-ия ден.
 

Всяка година българките над 30 трябва да си правят изследване на гърдите. Веднъж на пет години мъжете над 40 и жените над 50 се подлагат на изследване за холестерола и триглицеридите.

Мъжете над 50 веднъж на две години трябва да се подложат на кръвния тест PSA, който диагностицира рак на простатната жлеза, а жените от 50 до 69 години трябва да посетят специалист за мамография на млечните жлези.

Според Закона за здравето глобата за неявяване на задължителен преглед или имунизация е от 50 до 150 лв.