С творчески работилници за ученици, напътствани от опитната ръка на художника Иван Яхнаджиев, в столичния парк „Заимов“ ще бъде отделязан Международния ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика – 26 юни. Началото е 16 ч.


Не случайно инициативите и тази година са насочени към децата – тийнейджърството си остава най-опасната вързарст, в която голям процент от младежите посягат за първи път към наркотиците. Изследване от 2017 г. показва, че около 26% от учениците у нас между 9-ти и 12-ти клас са употребявали някакво психоактивно вещество.


„Има подценяване на въздействието на канабиса върху изграждащата се детска и юношеска психика. В моята практика съм имал пет случая на младежи, които стигат до психично разстройство с халюцинации, с параноя, само от употреба на канабис. Синтетичните наркотици пък в момента са във възход, като към употребата на наркотични вещества трябва да добавим и алкохола“, обясни пред БНТ д-р Юри Кацаров, клиничен психолог от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите и организатор на събитието в парка.По данни на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании през 2018 г. младите хора у нас са употребявали най-често канабис, но хероинът остава основна причина за попадането им в специализирани клиники за лечение на зависимости. Канабис са опитвали 10.3% от хората на възраст между 14 и 34 години, следват го MDMA с 3.1% и амфетамини с 1.8%. В клиниките за рехабилитация 58% от зависимите използват основно хероин, 13% амфетамини и 10% - канабис.


„Канабисът в най-употребяваното вещество както в България, така и в ЕС. Наркозависимите в България са около 30-40 хил., т.е. такива с проблемна употреба на наркотици. 11,2% от хората в България са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, това е около половин милион българи. Също имаме данни за употреба през последната година и през последните 30 дни. Вижда се, че има навсякъде тенденция на увеличения“, коментира наскоро темата и Александър Панайотов – директор на Национален фокусен център към Националния център по наркомании.