Всеки четвърти от постъпващите с инсулт в Клиниката по Неврология на УМБАЛ „Св. Анна“ е лекуван с един от най-съвременните методи за лечение – тромболиза. С модерната процедура са спасени животите на 25 % от засегнатите от инсулт у нас, като средното ниво за Европа е едва 10%, обяви пред БНР доц. Росен Калпачки - началник на Неврологичната клиника в Университетската болница „Света Анна".


Най-важното за да се избегнат тежките последици на инсулта и да се спаси човешкия живот е времето на достигането на пациента до специализирана помощ. „Основното условие за добър развой на събитията, за съжаление си остава времето. Мозъкът е изключително чувствителен орган при липса на кислород, а при инсулт се случва именно това – спира кръвоснабдяването и доставката на кислород до мозъка, и той започва да умира още в първите минути. Затова ние, специалистите разполагаме с ограничено време за лечение за да можем да предотвратим голяма мозъчна смърт, тежки последици и лош край за пациента“, подчерта доц. Калпачки.


Това време е 4 часа и половина от настъпването на инсулта – в това число обаче влиза и времето, в което пациента ще усети първите симптоми, ще ги разпознае, ще потърси спешна медицинска помощ и ще бъде отведен до подходящото лечебно заведение. „Включва и времето, в което спешния център на съответната болница трябва да сформира екип. Без съмнение положителната тенденция е, че както хората, така и специалистите от Спешна помощ осъзнаха колко важна е бързата реакция при инсулт. И започнаха да възприемат инсулта като много спешно състояние. Все по-често при нас пациенти са карани в рамките на минути - от Бърза помощ ми се обаждат още от адреса, че водят спешен пациент с инсулт, което означава, че ние можем да започнем формирането на екипа“, допълва доц. Калпачки.В Европа средното време, за което може да се обработи пациент е един час. „Ние правим това за 20, 25, 30 минути. Резултатът ни е уникален и получаваме поздравления за него на всички международни форуми. Нашата клиника е с едни от най-добрите резултати по отношение на тромболизата в Европа“, обяснява началника на неврологичната клиника. И се гордее, че процентът на болни, които са лекувани с този модерен метод у нас от пренебрежимите 2 %, сега достига 25%.


Новост в лечението на инсулти в клиниката на доц. Росен Калпачки, а и изобщо за страната, е медикамент, който се прилага когато тромболизата не е възможна. „Голяма част от болните, които са заплашени от инсулт приемат лекарства за разреждане на кръвта. Те по-рядко получават инсулт, но също може да им се случи, а на пациент, при който вече сме разредили кръвта с медикаменти, не можем да приложим и тромболиза. Но науката даде антидот – едно доста скъпо лекарство, което щом бъде приложено, в рамките на пет минути, спира ефекта на лекарството за разреждане на кръвта. И след това можем да приложим тромболиза. Вече имахме четири такива пациента“, пояснява медикът. Доц. Калпачки определя препаратът като революционен. Той е изцяло дарение от фирмата-производител и не струва нищо на пациентите.


Клиничната пътека за лечение на остър инсулт у нас е пет дни, но е спорно дали тя е достатъчна за пълното възстановяване на пациентите с инсулт. „За някои е малко, за други дори много – имаме пациенти, които дошли навреме, до няколко часа се чувстват добре и искат да си отидат у дома. Големият проблем при тежките инсулти е етапа на долекуване, защото първичната терапия е да се реагира бързо за да се ограничи инсулта и да се запазят колкото се може повече от възможностите му за нормален живот. Но възстановяването от инсулта продължава месеци, дори години и за съжаление само близките на преживелите инсулт знаят тази горчива истина“, допълва доц. Калпачки.