С крос в Южния парк завърши Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотиците. Над 100 души тичаха с кауза и под надслов „Всеки от нас има роля“, а първите 50 регистрирани  получиха и брандирани фанелки с логото на кампанията.


В края на инициативата от Световната здравна организация (СЗО) припомниха, че в резултат на инфекции, причинени от резистентни бактерии, в света умират близо 700 000 души всяка година. Само в Европейския съюз ежегодно умират 33 000 души и този брой непрекъснато нараства.


Много от постиженията в  медицината от миналия век могат да бъдат загубени поради нарастващата антибиотична резистентност. Лечими в миналото инфекциозни заболявания отново ще се превърнат в глобален проблем. „Днес антибиотичната резистентност е навсякъде и има потенциала да засегне всеки, независимо от възраст и държава. Антибиотиците се използват повече от необходимото, в грешната доза и често без надзор“, алармират експертите от българския офис на СЗО.От едноседмичната кампания на организацията у нас стана ясно, че днес много микроорганизми засягат както животните, така и човека посредством околната среда, която споделят. И 60% от всички заболявания при хората се дължат на животните. СЗО продължава да работи в тясно сътрудничество с Организацията по храните и земеделие към ООН и Световната организация за здравето на животните чрез подхода One Health. Целта на общата им работа е да се насърчат най-добрите практики за избягване появата и разпространението на антибиотичната резистентност, включително чрез ефективно приемане на антибиотици както от хората, така и от животните.


Традиционно СЗО подпомага държавите-членки в разработването на национални планове за действие относно антибиотичната резистентност. Puls.bg припомня, че у нас само през 2017 г. са направени над 300 проверки в аптечната мрежа, при които са открити 42 нарушения и за тях са наложени наказателни постановления. Глобите за аптеките са по 1000 лева. През настоящата 2018 г. проверките са нараснали и съответно наложените наказателни постановления са повече – 50, съобщават от  Изпълнителната агенция по лекарствата.