На 29 септември 2012 г., по повод Световния ден на сърцето, Националната кардиологична болница стартира пилотен проект за разясняване на ползите за подрастващото поколение от поддържането на здравословен начин на живот. Проектът е в съответствие с основния акцент на Световната федерация на сърцето в отбелязването на празника тази година, а именно - превенцията на сърдечносъдовите заболявания сред жените и децата.

Съвременното общество може да изложи децата на рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания като диети с твърде малко калории или с високо съдържание на "лоши" мазнини и захар; дейности, които ограничават физическата активност - като компютърни игри, както и възможности за развитие на вредни навици, например употребата на тютюн.

В рамките на своя проект Националната кардиологична болница ще организира поредица от срещи-разговори с учениците от 134-то СОУ „Димчо Дебелянов” – град София, в които ще бъде поставен акцент върху изграждането на мотивация за здравословно поведение и здравословен начин на живот сред подрастващото поколение. Първите беседи ще бъдат проведени по време на спортния празник, който училището организира тази събота в с. Говедарци.

По време на срещите децата ще имат възможност да се запознаят с предимствата на здравословния начин на живот в т.ч. режим на хранене, двигателна активност и други. На техните въпроси ще отговаря екип от специалисти от единствената в страната Клиника по детска кардиология и детски болести към Националната кардиологична болница, сред които проф. Владимир Пилософ, изпълнителен директор на НКБ, д-р Христина Нацкова, д-р Анна Дашева-Димитрова – главни асистенти в Клиниката и други. Всички занятия ще бъдат съобразени с възрастовите групи на децата.

С тази инициатива Националната кардиологична болница поставя началото на една по-продължителна образователна кампания за децата от 134-то училище, като плановете на ръководството на болничното заведения са през следващата година към нея да бъдат привлечени и други училища в София.