Предстои депутатите да гласуват удължаването на сроковете на ТЕЛК решенията с два месеца, които изтичат по време на епидемичната обстановка. До решението се стигна след протеста на Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, които преди дни разпънаха черни чували, знамена и балони пред Народното събрание.


Те дадоха ултиматум на депутатите до днес – 16 юли, да бъдат удължени с два месеца ТЕЛК решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка. „Протестираме за това, че в момента хиляди хора гладуват и стотици останаха без пенсия“, заяви тогава Вера Иванова от протестиращите.


ТЕЛК решенията ще бъдат удължени поне до септември, съобщава БНР. За да стане максимално бързо, предложението влиза в пленарната зала чрез преходни и заключителни разпоредби на друг закон, който депутатите ще приемат окончателно - този за публичното предлагане на ценни книжа, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.Вчера Парламентарната социална комисия одобри два проекта за промени на Закона за социалните услуги, внесени от депутати от „Обединени патриоти“ и от ГЕРБ. След като Конституционният съд реши, че три от разпоредбите на закона са противоконституционни,  това също ще бъде отчетено при разискванията на първо четене в пленарната зала в петък, 17 юли.


Проектът предвижда в Закона за социалните услуги да се запише, че предоставянето на социални услуги не е търговска дейност по смисъла на Търговския закон. „Заради Закона за социалните услуги имаше много сериозно социално напрежение. Тези промени, които предлагаме, са есенция на част от исканията на протестиращите“, обясни Александър Сиди.


С приетия от социалната комисия проект, внесен от ГЕРБ, се правят допълнения заради това, че влизането му в сила беше отложено за 1-ви юли вместо 1-ви януари 2020-а година. Така отлагане до 2022-ра година ще има за националната карта за социалните услуги, която ще показва потребностите от тях.