Черни ленти на реверите си закачиха лекарите в Пазарджик. С тях те показват недоволството си от финансовия колапс, в който са изпаднали лечебните заведения, съобщава Dnes.bg.

 

"Не можем да търпим непрекъснато да нямаме консумативи и да плащаме от джоба си, когато надвишим лимитите на направленията", заяви  пред Dnes.bg председателят на Българския лекарски съюз в Пазарджик д-р Васил Попов.

 

Той заяви още, че до края на седмицата всички здравни работници от региона ще се присъединят към символичния протест.

 


"Готови сме да спрем работа, а болниците са решени да съдят Здравната каса заради неизплатените суми", каза още д-р Попов.

 

Заплатите в болниците са между 300 и 500 лева, а от месеци медиците взимат едва по една трета от възнагражденията си. Най-голямата гавра според протестиращите е заплащането за нощен труд. На час за нощна смяна лекарите получават по 30 стотинки, а сестрите – по 20 стотинки възнаграждение.

 

Лекарите са на мнение, че заради липсата на консумативи и медикаменти не могат да работят нормално.

 

Освен че парите за здраве и операции не стигат, няма средства и за подобряване на материалната база, оплакват се те.

 

Много от лечебните заведения в цялата страна са изправени пред фалит. По този повод на 15 октомври лекарите ще излязат на Национален протест. Те ще протестират под мотото: "Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве."