Роботизираната хирургична система за безкръвни операции Да Винчи вече е факт и у нас. Днес апаратурата официално бе представена от екипа на „Майчин дом“, а министъра на здравеопазването Кирил Ананиев определи деня като празник, защото не всички държави могат да си позволят подобна високоспециализирана технология. По думите му роботът е изключително важен, защото с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души.


Стойността на апаратурата е 6 млн. лв., от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от „Майчин дом“. „От апарата Да Винчи ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Тази придобивка е достояние на всички български граждани, а медицинските дейности, извършвани със системата се финансират и със средства от Националната здравноосигурителна каса“, допълни министъра. 


Кирил Ананиев отново подчерта, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството. В тази посока е и решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване. „Непрекъснато се стремим да поощряваме работата и да подобряваме условията на труд в лечебните заведения, в това число и на работещите в акушеро-гинекологичните болници и отделения. Изключително важни за всички нас са както доволните пациенти, така и достойно оценения труд на медицинските специалисти. Именно това е фокусът на моите и на екипа ми усилия“, беше категоричен здравният министър.В отговор на журналистически въпрос относно липсващи онкомедикаменти във врачанската болница Кирил Ананиев разясни, че вече неколкократно са проведени срещи между Министерство на здравеопазването и притежателите на разрешителните за употреба на въпросните лекарства. Вследствие на тези действия едната фирма вече е снабдила българския пазар с необходимите на пациентите количества и лекарствените продукти вече са налични в лечебните заведения. Разговорите продължават, с оглед трайно преодоляване на възможността от възникване на дефицити.