Настанените за лечение в болница пациенти с Ковид-19 непрекъснато се увеличават и броят им е вече 6270, което е увеличение от близо 2000 души, или 46%, за последните две седмици.

 

Непрекъснато расте и броят на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, като те са вече 399.


 

За последния ден има 189 смъртни случая сред пациенти с коронавирус, което е най-големият брой от началото на пандемията. Страната ни е трета в Европа по смъртност зарад Ковид-19.

 

От март досега починалите са 3069, а потвърдените случаи на коронавирус са близо 125 хил., от които близо 84 хиляди са активни.

 

Заради усилващия се натиск върху здравната система и нарастващата смъртност министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предложи по-строги мерки за ограничаване на вируса.

 

Сред мерките са преустановяване на присъствените занятия в училища и детски градини, както и затваряне на ресторанти, нехранителни магазини и молове.

 

Новите противоепидемични мерки предстои да бъдат разгледани от правителството, като засега няма индикации дали ще бъдат подпомогнати икономически засегнатите от тях.

 

Данните на Националната информационна система показват, че новите случаи на коронавирус за последния ден са 3146, което се равнява на 43% от направените 7244 PCR тестове.

 

От тях 156 са сред медицински служители.

 

Заради тежката ситуация в редица болнични заведения, особено в провинцията, от Българският лекарски съюз (БЛС) официално се застъпиха за предложението на здравния министър.

 

Лекарите подкрепят обявените от него нови ограничителни мерки и очакват тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо.

 

„Преустановяването работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух. Само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка! Време е да се обединим в името на живота“, се казва в позицията на БЛС.

 

Заради недостига на кадри в болниците и големия брой болни медици болничните ръководства и здравните власти се обърнаха с молба за помощ към студените по медицина.

 

120 студенти по медицина да заявили своята готовност да помагат в Ковид-отделенията през последната седмица. Сред желаещите има както стажант-лекари, така и студенти от първи и втори курс, предава БНР.

 

С координацията на доброволците се занимава Асоциацията на студентите по медицина, която препраща на желаещите студенти информацията за лечебните заведения, които се нуждаят от помощ.