Българският зъболекарски съюз настоява предложения от НЗОК бюджет за дентална лекарска помощ за 2022 г. да бъде допълнен с още 22 млн. лв. Така общият бюджет на здравната каса за дентална помощ да достигне 262 млн. лв. 

 

Това заяви председателят на Управителния съвет на БЗС д-р Николай Шарков. 


 

Настоящият определен бюджет възлиза на 239,7 млн. лв, като по думите на д-р Шарков в изчисляването му не се взема предвид настоящата инфлация, в частност поскъпването на електроенергията и медицинските консумативи.

 

Между 5 и 7 пъти е увеличена цената на медицинските ръкавици, а памукът е станал изцяло вносен. 

 

Д-р Шарков обясни, че зъболекарите работят на първа линия, но в същото време не получават парите, които се отпускат за лекарите и другия медицински персонал в борбата им с Covid-19. Съсловието настоява за пълен компенсаторен механизъм наравно с останалите медици на първа линия. 

 

На работещите с Националната здравноосигурителна каса дентални лекари, Съсловието настоява да се изплащат 1 000 лв. за работата им в условията на пандемия

 

Един от представените проблеми бе, че пакетите за зъболекари, покривани от Националната здравноосигурителна каса, е включено само клиничното заплащане на възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостна обеззъбена горна или долна челюст с горна или долна цяла плакова зъбна протеза. 

 

Включени са и прегледи за период от четири години, като се заплаща само дейността на лекаря по дентална медицина. Не е предвидено заплащане на самата зъбна протеза като медицинско изделие.

 

Тоталната протеза за 4 години струва 200 лв, което означава, че всяка година тя струва по 50 лв. 

 

Българският зъболекарски съюз поиска увеличение на цените за дентални дейности, заплащани от Здравната каса, за да се увеличи и наборът процедури и интервенции в пакета за лица над 18-годишна възраст. 

 

Засега той включва 1 преглед и три дейности (вадене на зъб и три пломби например). 

 

С новите текстове на Наредба № 9 от 2019 г. е премахнато досега съществуващото възрастово ограничение на лицата над 18 години с психични заболявания. Вече ще може да бъде провеждано денталното им лечение под обща анестезия, гарантирано от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

 

От БЗС подчертават, че ще използват всички законови средства бюджетът за 2022 г. да бъде променен. В случай, че той не бъде актуализиран е възможно зъболекарите да не сключат договор с НЗОК, което ще ощети пациентите.