Над 162 хиляди са кръводарителите през 2010 г., като 1/3 от тях са хора до 30-годишна възраст. Общо са дарени 82 230 л кръв. В същото време са прелети 63 406 кръвни продукти - 45 024 л еритроцитен концентрат и 18 382 л плазма. Продуктите са изключително необходими при лечение на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии. Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 л.


Данните на Националния център по трансфузионна хематология показват, че необходимостта от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Основната причина е в по-големия брой сърдечни операции, органни трансплантации, както и за лечението на тежко пострадалите при пътно-транспортни и други произшествия.


През 2010 г., например, в Националната кардиологична болница на пациенти са прелети 1430 л кръвни продукти, направени са 609 операции. В УМБАЛСМ „Пирогов” пък за спешни, неотложни и планови операции през 2010 г. са прелети 1863 л кръвни продукти. Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на стотици хора, подчертаха специалисти по време на пресконференция в Центъра по трансфурзионна хематология.На 15 март започва пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, която организира Националният център по трансфузионна хематология, Министерство на здравеопазването и Български червен кръст.


Инициативата ще продължи до 24 май и ще се проведе в три етапа. Първият е насочен към младежите и е под надслов „Бъди силен! Дари кръв!”. Част от кампанията е и журналистическият конкурс за най-добър материал на тази тематика. Наградите ще бъдат връчени на 22 март.