Състоя се среща между представители на Министерство на здравеопазването и РЗИ. Бяха обсъдени актуалната епидемична обстановка по общини и области, ходът на ваксинационния процес в страната, заетите легла за неусложнени случаи и за интензивно лечение, контролът по спазването на противоепидемичните мерки, наличието и разпределението на безплатни антигенни тестове.

 

Всички Регионални здравни инспекции съобщиха, че наблюдават засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу Covid-19. В следващите седмици предстои по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.


 

Проверките на компетентните органи във връзка със спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на „зелен сертификат“ за посещение на определени обекти/места се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

 

От здравните инспекции отчитат повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е определена пределна цена от 10 лв. Следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до сряда, 3 ноември. 

 

Като основен проблем повечето директори на РЗИ съобщиха изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение. Те предложиха спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с Covid-19.

 

„Картината в страната е хомогенна – здравната система е под натиск и за да я облекчим, обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво“, коментира здравният министър. 

 

Той припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в Covid структури, а от друга – за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.

 

Нито една здравна инспекция не докладва за недостиг на ваксини срещу Covid-19, за липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област, в т. ч. и за недостиг на ремдесивир.

 

На срещата, която се състоя под формата на видео връзка, присъстваха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-здравният министър д-р Александър Златанов, изпълняващата длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, проф. Мира Кожухарова – съветник на министъра на здравеопазването и директорът на дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в здравното министерство Илия Тасев. Те обсъдиха ситуацията заедно с директорите на регионалните здравни инспекции в страната.