По 80 ухапани от кърлежи на ден в страната, отчитат здравните власти. Броят им обаче е много по-голям, защото често хората, особено в малките градове и села, не търсят медицинска помощ. „Когато кърлежа е открит веднага, той е на повърхността на кожата, и наистина лесно пада. Но при ухапване от кърлеж, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека, задължително препоръчваме да се потърси медицинска помощ. Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и то трябва да се махне цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове от развитие на заболяване“, обясни пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.


Той добави, че сред хората продължават да циркулират странни методи за отстраняване на кърлежите в домашни условия – с пинсети, с олио и т.н., които не са правилни. Заради климатичните условия кърлежите тази година са повече, а обработките не са ефективни заради всекидневните валежи. До момента здравните власти са регистрирали около 70 случая на лаймска болест и около 30 случая на марсилска треска вследствие на ухапване от кърлежи.


„Сравнено с миналата година сме с около 30% по-малко на брой случаи. Това се дължи основно на закъснението, но темпът на нарастване е сега, така че през следващите два месеца ще надминем бройката от миналата година“, обясни още д-р Ангел Кунчев.Той препоръча при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. Желателно е да се огледа тялото след прибиране от престой навън.


Здравният инспектор съобщи, че продължава циркулацията на вируса на морбили в страната, но че 2/3 от районите все още не са засегнати. „Темпът не е висок. Епидемичният процес се развива засега в Кюстендил и в София“.