Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.


„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 г. е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе“, припомнят историята от Асоциация „Анимус“, които за поредна година са инициатори на Деня на розовата фланелка у нас.


„В сряда, 26 февруари всички ние ще носим розово. Това е нашият начин да сме съпричастни с отбелязването на международния Ден за борба с училищния тормоз. Приканваме и вас – учители, ученици и родители, да отбележите деня по свой собствен начин“, отправят своята покана от асоциацията.Отбелязването на Деня на розовата фланелка напомня, че тормоз в училище съществува и подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.


Идеята на организаторите е всеки да се включи в инициативата по свой собствен начин и да го сподели на платформата на събитието във фейсбук – Ден на розовата фланелка 2020.


Съпричастни в три малки стъпки

 

Ако си ученик, сподели със съучениците си, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 26 февруари.

 

Ако си родител, можеш да сложиш розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка в знак на солидарност. Покани и други родители и твои приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището.

 

Ако си учител, можеш да намериш време и място за твоя собствена инициатива, чрез която да изразиш съпричастност и да се включиш в кампанията. Например групово занимание с класа, което да отбележи и осмисли Деня на розовата фланелка.