За първи път в столичната Университетска болница за активно лечение „Александровска” екип от инвазивни кардиолози извърши ротаблация на пациентка с тежка исхемична болест на сърцето.

 

Методът третира увреждания на съдовете, където е отложено голямо количество калций.


 

Жената постъпва в тежко състояние, с два запушени клона на лявата коронарна артерия, разказа началникът на кардиологичната клиника в „Александровска” доц. Добрин Василев.

 

Единият  клон е стентиран преди месец, а калцификатът в другия наподобявал отливка и запълвал почти изцяло лумена на артерията.

 

За отпушването й се наложило използването на ротаблатор - накрайник, покрит с  фин диамантен прах, който под високо налягане прониква в артерията.

NEWS_MORE_BOX

 

Там, с въртене от порядъка на 140-180 хил. оборота в минута, отложената плака се раздробява. След отпушването, в артерията вече може да се постави стент.

 

Наслагването на калций в артериите води до невъзможност за лечение с обичайните средства, обяснява доц. Василев.

 

Той посочва, че ротаблацията е най-съвременният, бърз и атравматичен метод, който позволява прецизно лечение по неоперативен път на тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове.

 

Освен това, с този метод се спестява използването на контрастно вещество, което често причинява алергични реакции и крие риск за бъбреците на пациента.