Над 12 милиона души по света годишно са диагностицирани с рак, което се равнява на 32 000 случая всеки ден. В световен мащаб и Европа ракът е втората причина за смъртност, като тя е почти еднаква с тази от катастрофи, подчерта Дан Замонеа, директор на Мениджмънт Център Румъния във фармацевтичната компания Рош, която отбелязва 50 години в онкологията и 85 години в България. 

 
Медикаментите и диагностичните тестове, открити и разработени от фармацевтичната компания, са използвани при над 5 милиона души в света, засегнати от рак. За период от 50 години Рош успя да се утвърди като иноватор в разработването на революционни методи за лечение на онкологични заболявания, отбелязват от компанията. Главна цел е да се стопира процесът на увеличаване и разпространение на туморите, за да се постигне успешно лечение или пациентът да живее с диагнозата рак като с хронично заболяване. 
 
Още през 1962 г. Рош разработва първото химиотерапевтично лекарство за лечение на различни видове тумори. Сред основните постижения на Рош в областта на онкологията са и представянето на първото биотехнологично противораково лекарство през 1986 г.; през 1997 г. е разработено първото антитяло за лечение на рак; през 1998 г. - първото перорално лекарство за рак, което се активира в тумора, както и първото таргетно лекарство за HER2-позитивен метастазирал рак на гърдата; през 2004 г. - първото таргетно лекарство, което удължава живота при хора с рак на белия дроб, както и първото анти-ангиогенезно лекарство, което пречи на туморите да образуват своя кръвоносна система и да нарастват; през 2012 г. - първото персонализирано лечение за метастазирал меланом и напреднал базалноклетъчен рак на кожата.
 
През 2011 г. компанията е инвестирала близо 1 млн. лв. само в клинични проучвания в България. А ползите от тях са свързани със спестяването на публични средства и предоставянето на най-новите методи на лечение на българските пациенти, каза Методия Чадиковски, генерален мениджър на Рош България. Той отчете, че достъпът на пациентите до лекарства у нас е подобрен, като допълни, че не се съобщава за случаи за липсващи медикаменти на фармацевтичната компания или за пациенти, останали без лечение. 
 
По отношение на темата за намаляването на цените на лекарствата у нас, Методия Чадиковски обясни, че със здравната каса са договорени отстъпки за медикаменти на фармацевтичната компания. 
 
Методия Чадиковски поясни, че онкологични лекарства на Рош са 100% реимбурсирани от НЗОК, медикаментите за ревматоиден артрит – 75%, за остеопороза – 25%. Предстои компанията да преговаря със здравната каса за реимбурсация на новите си лекарства за рак на кожата. 
 
От компанията заявиха, че приоритет в развитието им през следващите години е запазване на лидерска позиция на фармацевтичния пазар. Занапред Рош планира инвестиции в стратегически области, като онкологията, вирусология, анемия, ревматология и заболявания на централната нервна система.