След ремонта на няколко детски отделения в София и Пловдив, проект #заДоброто стартира нова кампания за закупуването на легла в детските неврологии. Инициативата „Легълца за оздравяване“ си има своя история зад гърба и тя не е от леките, но е вдъхновяваща.


Поли е част от родителската инициатива и майка, която минава през едно от най-трудните предизвикателства в живота си. Докато не спира да работи по кампанията ни с COVID-19, Поли се бори за живота на малкото си дете. Никой от екипа на проекта не разбира откъде Поли намира сили, енергия и мотивация да звъни по доставчици на ръкавици, шлемовете, да се чува с лекари и сестри, докато се подготвя за едно от най-тежките изпитания.


„В началото на месец март моето бебе, тогава на година и три месеца, беше диагностицирано с кистозен тумор в мозъка, който причинява множество епилептични припадъци. Прекрасните педиатри в клиниката по неврология в Педиатрията успяха да диагностицират правилно детето ми с помощта на неврохирурзите от болница "Св. Иван Рилски", с които те работят плътно. В средата на април, навръх пандемията с карантинен режим и във вихъра на кампанията ни  #задоброто срещу covid-19 бяхме приети в болницата за спешна операция. Отстраниха тумора, който за наше най-голямо щастие се оказа доброкачествен.В отделението по неврохирургия бяхме 9 дни. Докторите, сестрите и санитарите бяха прекрасни. Настаниха ни в самостоятелна стая, но се оказа, че в цялото отделение няма нито едно детско болнично легло, въпреки че годишно там се лекуват средно около 120 деца на възраст около една година. В стаята имаше чудесно ремонтирана баня, която не можах да ползвам 5 дни, защото ме беше страх да оставя детето си само на леглото.

 

Болничните легла за възрастни съвсем не са подходящи за деца. Имат една частична преграда, която съвсем не може да попречи на едно активно дете да скочи или да падне долу. Като прибавим към това и ужаса да не си удари току-що оперираната глава в нещо наоколо, можете да си представите постоянния стрес. Вечер спяхме в едно легло поради същата причина, въпреки че имах на разположение легло за мен. През деня, когато той спеше, аз се страхувах да заспя на съседното легло и така умората и изтощението надделяха около четвъртия ден. После вече всичко ми се смесва. И през цялото време си мислех „Ех, да имаше едно легло, в което да го оставя и да съм спокойна за няколко минути“. Колко елементарно и колко необходимо“, разказва Поли.


Така тя си тръгва от отделението с обещанието, че ще се върне там, но с нови легла. По информация на майката са нужни 7 легла. „Все за 9 легла ще намерим пари! 7 за Педиатрията и 2 за неврохирургията на "Св. Иван Рилски". Защото това не може да е нашата нормална реалност. Не може да е тяхната – на децата“, допълвя тя.


В последните 10 месеца #ЗаДоброто направиха два ремонта на детски отделения в много тежко състояние и започнаха трети. Заведоха 22 деца без родители на ски училище, направиха и една от най-големите кампании в България за подпомагане на медиците ни в борбата с коронавируса. За деня на детето те организират търг-базар с подаръци за децата и техните родители. „Така ще имате възможност да купите подарък с кауза. Всички пари ще отидат за закупуването на 9 детски легла за невроотделения“, допълват от инициативата.


Благотворителният търг ще продължи до 8 юни във Фейсбук групата на родителите #ЗаДоброто. В него участват известни артисти и хора с различни таланти, фирми-производители и вносители, училища и др. Те ще разговарят лично с детето или специално за него ще запишат песен, ще осигурят забавен и полезен предмет или ваучер за обучение, тренировка, спектакъл.