Родители събраха пари за ремонт, обзавеждане, консумативи и всичко свързано с подобряване на условията в отделението по нефрология на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Инициативата е на Кремена Кунева – майка на дете, което попада за лечение в болницата и се сблъсква с ужасяващите условия, в които работят лекарите и се грижат за децата.


„Тъжни лица. Мизерия, замаскирана с личните усилия на работещите – сестри, санитари, лекари. Носят си чанти с играчки от вкъщи. Постоянно, защото „ги крадат и бързо изчезват“. Стара мивка, облепена със стикери от дъвки. Сапун няма. Стената под телевизора сякаш драна с нокти от болка. То всичко сякаш продрано от болка. На телевизора бележка „Не работи!“ с ценоразпис за пускане. По четери легла в стая 8-10кв. Общо четири стаи. Една баня. Една тоалетна. Сапун и там няма...“, описва видяното Кремена Кунева, която успява да събере 12 000 лв.


След престоя в болницата майката решава, че нещата не могат да останат така, защото „ако имаш щастието да си тръгнеш и да не се върнеш е едно, но има деца, които са постоянно там“, споделя тя пред БНР. „Имаше едно момченце от дом, което е от деветмесечно - беше на девет години, тогава като бяхме, е почти постоянно в отделението, тъй като има някакъв вроден бъбречен проблем, т.е. има деца, които почти живеят там“.Сега Кремена е на финала освежителния ремонт на нефрологичното отделение на детската болница, след като много хора откликват на призива й за събиране на средства. „То изглежда като малка приказка. Ремонтът е освежителен, за основен ремонт нямаше как да се говори в рамките на две седмици. Просто изглежда по невероятно различен начин. Включиха се няколко момичета, които са страхотни художници. Започнаха да рисуват стените, направиха някакви вълшебни мотиви и, както една от тях каза, аз имам чувството, че не съм в болница. И това е може би половината от оздравяването“, допълва майката.


Малка част от събраните средства ще останат непохарчени и ще бъдат прехвърлени към други кампании. „Вярвам, че доброто може да продължи, защото наистина страшно много хора се отзоваха. Направи ми впечатление, че много хора българи, които живеят в чужбина - една част дори в Австралия, хора, на които децата им, вероятността да посетят тази болница, клони към нула, се включиха с доста средства. Това от една страна накара други хора да се замислят за това, че те могат да продължат. И вече имаме една идея за подобряване на условията в друга болница, която не е в София“, съобщи Кремена Кунева.