Родителите на деца с увреждания излизат на шести национален протест- на 18 април. Най-малко 20 организации от 10 града ще бъдат на жълтите павета пред Министерски съвет, за да поискат, за пореден път, по-добри условия за живот на хората с увреждания в страната. 

Предивидено е протестно шествие, чийто сборен пункт ще бъде сградата на президентството. В 11:15 часа то ще тръгне към Министерски съвет и ще завърши пред НДК в 14 часа. 

 


Родителите на деца/лица настояват за гарантиране на лична помощ на хората с увреждания и промяна в политиките към тях. „С Бюджет 2017 г. беше прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново бяха забравени от властта“, обясняват организаторите на протеста в своето писмо до медиите. По думите им, България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания кандидатстват за личен асистент всяка година. Те дават пример с Европа, където хората с увреждания разполагат с бюджет за лична помощ, който сами управляват. 


Както миналата година, така и тази, протестиращите са изпратили своите основни искания до управляващите и отговорните институции. У нас няма точна статистика за броя на децата и лицата с увреждания. Родителите са категорични, че създаването на електронен регистър на тези българи, по заболявания, ще даде информация на институциите за нуждите им и ще спомогне за подобряване на социалната политика към тях. Те настояват за гарантирана лична помощ за хората с увреждания, която да бъде финансирана от от републиканския бюджет, като размерът й трябва да бъде не по-малък от две минимални работни заплати: „Право на лична помощ трябва да имат лица и деца със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст“. Протестиращите са категорични, че личната помощ трябва да се основава на индивидуалните потребности на хората с увреждания. 

NEWS_MORE_BOX

 

„Необходимо е да се премине към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и прочие“, обясняват организаторите на протеста. Според тях медицинската оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която да включва нуждите от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилището или лично превозно средство, помощ в дома, в училище или на работното място. 

 

Родителите на деца/лица с увреждания са категорични, че ще продължат да протестират, ако исканията им не бъдат чути. Протестът им на 18 април е подкрепен от Конфедерация защита правата на децата, фондация „Движение на българските майки“, сдружение „Погледни ме“ и други.