Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), включително и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

 

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.


 

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

 

Каква е заболеваемостта на децата по градове?

 

268 нови случая на заразени с Covid отчетоха здравните власти в Русенска област.

На фона на новия рекорд от заболели с Covid-19 в страната, в Русенска област новите случаи са отново над 250.

 

Сред заразените за последните 24 часа има 26 деца в училищна възраст и едно в предучилищна.

В Пловдив 32 деца са хоспитализирани в лечебни заведения. На интензивно лечение са 2. Едно дете е интубирано.

 

Covid леглата в болниците в Благоевградска област са на изчерпване. Расте и броят на децата, които имат нужда от болнично лечение

Задълбочава се тенденцията да се разболяват все повече деца - в момента 112 са на домашно лечение, 23 паралелки са под карантина.

 

До края на седмицата учениците от 5 до 12 клас в общините Ямбол и Стралджа ще се обучават онлайн, но от 1 до 4 клас остават в клас.

 

За да се избегне струпването на деца и да се ограничат контактите между тях, се налагат по-строги мерки, включително и в междусрочната ваканция.