Родилката от Силистра, която по спешност беше транспортирана до София със самолет „Спартан“ в началото на януари, се срещна с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

„Благодаря за всичко, което направихте за мен. Благодаря за професионалното и човешко отношение на медицинските екипи. Никога няма да забравя момчето, което през целия полет ми държеше ръката и ми даваше кураж. Имах късмета, че за мен се грижеха невероятни лекари, с големи сърца – истински професионалисти. За съжаление докато човек не стигне до такъв критичен момент, трудно си дава сметка, че нищо друго в живота няма смисъл. 24 часа съм се молила да се върна при семейството си и това се случи“, заяви родилката от Силистра Господинка Господинова.


 

„Положихме всички усилия. Бяхме много притеснени, особено по време на транспортирането със самолета „Спартан“, но винаги сме вярвали, че нещата ще имат своя добър край. В такъв момент поглеждаме по друг начин на живота. Най-голямата благодарност, естествено, е към лекарите – това са хората, които заслужват нашето признание и, благодарение на които днес Вие сте в дома си със своето семейство“, подчерта от своя страна здравният министър.

 

На 6 януари, два дни след като ражда близнаци, състоянието на Господинка Господинова рязко се влошава. Това налага спешно да бъде транспортирана от Силистра до София. Първоначално тя е транспортирана от Силистра до Балчик с вертолет „Дофин“, оборудван с медицинска апаратура за евакуация и спасяване. След това, със самолет „Спартан“, е транспортирана до София, за да бъде приведена в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“.

 

Операцията по медицинска евакуация беше проведена след искане от Министерството на здравеопазването.

 

Припомняме и че бебе на 19 дни, което се нуждаеше от спешна медицинска помощ, бе транспортирано от Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна до Аджибадем Сити Клиник Университетската многопрофилна болница за активно лечение Токуда в края на януари 2023 г. Тогава Спартанът беше оборудван със специален кувьоз и друга необходима животоспасяваща апаратура. На борда на самолета пътува и медицински екип на частната болница, ръководен от д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.