С още едно бебе се увеличи днес отборът на момиченцата, родени благодарение на Донорската „Инвитро“ програма на Столична община. Родителите я нарекоха Мария. 


Вече 19 са децата, които се родиха в София с помощта на тази програма – 7 момичета и 12 момчета. През август още едно семейство очаква това щастие и то в двойна доза, съобщиха фондация „Майки за донорство“. Първото дете на Донорската „Инвитро“ програма – Самуил – тази есен ще навърши 4 години.


От 2015 г. насам всяка година Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите „Майки за донорство“ и „Искам бебе“. В бюджета на София се предвиждат по 70 000 лв. годишно за финансиране на част от необходимите инвитро процедури.Специална комисия от лекари и експерти разглежда документите на всички кандидати за донорската програма. През юни и юли бяха  одобрени общо 8 двойки, в които жените се нуждаят от инвитро с донорски яйцеклетки, за да станат майки. Новите кандидатури ще бъдат обсъдени през следващите седмици.


Инвитро програмата има за цел да подпомогне финансово семейства и двойки от Столична община с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването.


Тя финансира определени дейности по асистирана репродукция, свързани с инвитро процедурата с донорска яйцеклетка на одобрени кандидати като ехографски прегледи (до максимум 6 бр.) на стойност по 30 лева всеки, хормонални изследвания (до максимум 10 хормона) на стойност по 18 лева всеки, инвитро оплождане. Както и вътрематочен трансфер на ембриони на стойност 340 лева, класическо инвитро оплождане на стойност 1300 лева, оплождане чрез ICSI на стойност 1600 лева и криоконсервация на ембриони на стойност 200 лева.


При настъпване на бременност на жената от финансирано семейство или двойка, има право на един брой изследване на фетална морфология на стойност 60 лева, което може да се извърши в общинските лечебни заведения Първа САГБАЛ „Св. София” ЕАД и Втора САГБАЛ „Шейново” ЕАД. Максималната стойност на финансиране на семейство или двойка по Програмата не може да надхвърли сумата от 2560 лева.